Regjeringen har utarbeidet 12 kostholdsråd. Her står det mye fornuftig som er tuftet på bred forskning. Blant annet skal du spise variert med mye grønnsaker, frukt, bær, belgvekster og grove kornprodukter. Det er også hensiktsmessig å begrense mengde kjøtt, særlig bearbeidet og rødt kjøtt, i følge kostholdsrådene. Det hersker imidlertid tvil om kjøtt og fisk i det hele tatt er nødvendig for et et godt, sunt og balansert kosthold.
Grønnsmak har således utarbeidet sine egne råd. Som er nesten helt identiske med regjeringens, med unntak av anbefalingen om å spise fisk 2 ganger i uken. Dette mener jeg kan unngås ved å spise variert plantebasert mat.
Grønnsmaks 10 kostholdsråd
1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, belgfrukter og grove kornprodukter, og begrensede mengder salt og sukker.
2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet
3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
4. Grove kornprodukter hver dag
5. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.
6. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
7. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.
8. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags
9. Velge vann som tørstedrikk.
10. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag