Klassisk grovbrød

Å bake sitt eget brød er både billig og godt. Det krever minimal innsats, men bare litt tid. En fin søndagsaktivitet spør du meg.

140 minutter
Vanskelighetsgrad: Middels
(568 vurderinger)
Nøkkelord:

Ingredienser (4 porsjoner)

  • hvetemel
    1
    kg
  • grov sammalt hvete
    500
    gr
  • fersk gjær
    25
    gr
  • vann
    9
    dl
  • smør
    50
    gr
  • salt
    2
    ts
  • sukker
    1
    ss

Informasjon

Kalorier (per porsjon): 75kcal
  • Tilberedingstid:
    95 minutter
  • Koketid:
    45 minutter
  • Kategori:
  • Kjøkken:

Fremgangsmåte

1

Bland sammen gjær og vann

Først smuldrer du gjær i en bakebolle og rører ut i vann. Kaldt vann fungerer fint, men ha gjerne en forsiktig lunk.

2

Bland sammen tørrvarer

Bland sammen alle tørrvarene og tilsett noe av den i vannet men du rører. Elt inn litt og litt sammen med smeltet smør.

Tips: Har du noe frø liggende? Sleng dem sammen med resten av tørrvarene. Selv liker jeg godt gresskarkjerner, solsikkefrø og chiafrø.

3

Elting og hev deigen

"La kjøkkenmaskinen elte deigen i omtrent 15 minutter på lav hastighet. Deigen skal være klissete, men samtidig slippe bollen. Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted i omtrent 45 minutter. Del deigen i tre like store deler og form brødene sånn at de passer i hver sin brødform. Strø over litt mel og la brødene etterheve til dobbel størrelse."

4

Bak brød

Sett stekeovn på 190 grader. Snitt brødene med en skarp kniv, så sprekker ikke brødene opp. Stek midt i ovnen i omtrent 45 minutter. Avkjøl på rist.