En skikkelig julete nøttestek er redningen om du ønsker deg en jul uten ribbe og medisterkaker. Den krever litt forarbeid, men jobben er absolutt verdt det.
La nøttene ligge i bløt i to timer. Kok opp godt med vann i en gryte. Kok linsene til de er møre og sil av vannet. Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at de dekkes helt og la stå i 20 minutter.
Tips: Finner du ikke steinsopp? Bruk champignon i stedet. Bruk gjerne mandler, cashew og valnøtter.
Kutt aubergine og squash i terninger med en lengde på 1 centimeter. Spre utover på et fat og strø over litt salt. La det ligge i 20 minutter. Kjør gulrot, selleri, løk og sopp i en kjøkkenmaskin. Eller kutt for hånd om du vil. Vam olje i en panne og tilsett grønnsakene, samt curry. Stek i omtrent 10 minutter. Rør underveis og tilsett mer olje om nødvendig. Legg blandingen ut på en tallerken slik at den avkjøles raskt. Hell av vannet av aubergine- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier og stek bitene i ca ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløk om du ønsker. Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.
Hell av vannet fra nøttene og kjør dem dereter til små smuler i en kjøkkenmaskin eller lignende. Ha over i en stor bolle. Bland deretter i linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i. Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginemiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt. Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy. Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt, vann for å få den bløtere. Kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse. Sannsynligvis holder det med brødsmuler. Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.
Rens de ytterste bladene rosenkålene og skjær av det harde stilkefestet. Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.
Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel. Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen er klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene. Legg rosenkålen i deigen. Brett det hele sammen slik at det gir en fin stekfasong. Pensle litt med olje. Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.
Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og serverer. Dersom du har stekt den på forhånd, steker du skivene på nytt. Enten i stekepanne, eller på et smurt brett i ovnen.