Vintergryte

Dette er en skikkelig digg gryte som passer ekstra godt en kald høstdag eller vinterkveld. Med ingredienser som brunost, tyttebær og sopp, er man sikret en smak av norsk natur.

45 minutter
Vanskelighetsgrad: Middels
(844 vurderinger)
Nøkkelord:

Ingredienser (4 porsjoner)

  • speltperler
    2
    dl
  • champignon
    400
    gr
  • løk
    2
    stk
  • sellerirot
    1
    stk
  • gulrot
    150
    gr
  • rosenkål
    200
    gr
  • vann
    1,5
    l
  • grønnsaksbuljong
    1
    terning
  • brunost
    1
    bit
  • potet
    300
    gr
  • smør
    3
    ss
  • melk
    ½
    dl
  • rømme
    ½
    beger
  • tyttebærsyltetøy
  • salt og pepper

Informasjon

Kalorier (per porsjon): 547kcal

Fremgangsmåte

1

Kutt grønnsakene

Del soppen i fire eller båter. Kutt løk i båter og knollselleri i terninger. Kutt gulrot i terninger og del rosenkål i to. Skrell potetene og kutt i terninger.

2

Stek sopp og løk

Varm en stekepanne med litt olje, stek sopp og løk til den har fått en god farge. Tilsett speltperler, halvparten av sellerien, men alle gulrøttene og stek i 5 minutter. Ha i vann, buljong og la det småkoke i ca. 20 minutter til speltperlene er møre.

Tips: Bruk gjerne ris om du ikke har tilgang til spelperler. Da skal du selvfølgelig ikke steke risen.

3

Lag potetmos

Kok potet og den andre halvparten av sellerien til det er mørt. Sil av vannet og la det dampe av seg i gryten. Tilsett smør og melk, og mos til en puré. Smak til med salt og pepper.

4

Fortsett med gryta

Når spelten er mør, tilsett rosenkål og la det koke i 5 minutter. Smelt gjerne litt brunost i gryten mot slutten og smak til med salt og pepper.

5

Servering

Server vintergryten med en god skje tyttebær og litt rømme.